Dør av ydmykhet: Preken på juleaften 2014 i Brønnøy kirke

Det lyser i stille grender
Av tindrande ljos i kveld
Og tusende barnehender
Mot himmelen ljosa held.
 

Og lade med song dei helsar
Sin broder i himmelhall,
Som kom og vart heimsens Frelsar
Sm barn i ein vesall stall.
 

Bussen kjørte sakte opp den bratte skråningen. Hann var full av folk og alle svetter fordi varmetemperaturen er omkring 38 grader. Utsikten over åsene var vakkert. Vi skulle komme til Betlehem etter bare fem minutter og jeg gledet meg til å tenke om hvordan de ville bli å komme til den hellige by.

Jeg blir lidt skuffet da jeg kommer ut av vognen og retter hatten på hodet mitt. Fortauet her er like grå som overalt. Folk sitter i kafeer overalt og drikker noe kaldt og forfriskende. Men man kan straks se at byen er Betlehem og Jesu fødested. Det står skrevet med store bokstaver over butikkenes vinduer. Jeg ser en butikk som har overskriften «Marias sølvbutikk» hvor jeg kan kjøpe Marias sølvarmbånd. Marias øredobber og Marias halskjede. Hver butikk har sine egen hellige relikvier at selge, hellig vann fra Jordan elva på flasker, hellig jord fra Holy Land, tornekroner, og veldig billige krybber. «Hvis du kjøper to vise menn, så får du den tredje fri» siger en ivrig selger. «Bare for deg, du får Maria og Josef også, og så gir jeg deg familie pris.

Jeg løper bort fra butikkene. Jeg har heller ikke penge nok til å kjøpe det hele evangelium.

Men det var kirken som jeg ville så gjerne se, Fødselskirken i Betlehem. Kirken er en av de eldste i verden som er i bruk. Eldste delen av den ble bygget på tre-hundre tallet av keiseren Konstantins mor Helene og da den ble ødelagt bygdes en stor basilika i 600 tallet på det samme sted. Gamle fortellinger alt fra hundretallet siger at Jesusbarnet ble født i en grotte og at kirken er bygget over stedet som historisk har blitt utpekt som Jesu fødselssted.

Jeg kommer til kirken og må vente en god stund til å nå frem til de bittesmå dørene som kalles dør av ydmykhet fordi de er så mange mennesker der. Jeg leser i en brosyr at folk ble redd for at noen kunne komme ridende på hest inn i kirken for å skjende kirken og gjorde derfor dørene så små. Jeg må bøye mig helt ned til å komme inn og de høyeste av turistene må krype inn. Det var ikke så mye å se i kirken uten et vakkert mosaikkgulv. Jeg følger menneskenes mengde ned de små svingtrappene, ned i en slags tunnel til grotten. Jeg må bøye meg dypt igjen for å kunne gå igjennom tunnelen og ved enden av dem ser jeg svakt lys. Grotten er ganske små og de eneste lys er fra noe gamle sølv lamper. Jeg ser på en stjerne gravert i gulvet og leser ord i stjernen på latin: Hic De Virgine Maria Jesus Christus Natus Est som betyder På denne stedet ble Jesus Christus født av jomfru Maria.

 
Der låg han med høy til pute
Og gret på si ringe seng,
Men englane song der ute
På Betlehems aude eng.
 

Hva skjede egentlig i denne grotte?  Kanskje fødtes Jesusbarnet der, kanskje i et annen grotte eller en låve. Ingen vet uten Gud.

Men i løpet av denne varme dag i Betlehem så er det ikke så viktig for meg.

Noe helt fantastisk skjede denne dag jeg var på vei ned i grotten.

Jeg måtte bøye meg så lavt til å komme inn, var så trett i ryggen og måtte vente så lenge. Men jeg opplevde så sterkt at de var nettopp sådan som man måtte komme til Jesu fødselsted. Alle de som kom der inn hadde enten bøyet eller krypet. Der var folk fra alle hjørner av verden som bøyede sitt hode og hadde samme mål. Vi ville alle se stedet hvor han kanskje ble født, de fattige barn som er Gud født i verden, barnet Jesus. Og man kan bare begripe julens mysterium, hvis man er villig til å bøye sitt kne.
Nu bor han høyt i himmerik
Han er Guds egen Sønn
Men husker alltid på de små
Og hører deres bønn.
 

Det er juleaften og den hellige høytid har kommet.
Vi samles i kirken til å glede oss fordi frelseren er født i verden.
Denne høytid, denne fødsel er Guds gave til oss,
Tegn om løsningen som har som har allerede begynt og blir ferdig når all sorg, fattigdom, uro og grusomhet er forbi.

Det er Guds mål og derfor sendte Gud Kristus i verden
I den lille grotte
I en fattig mors arme
Til folk som takket nei til ham i herberget
hadde ikke rom for ham
Og drepte ham på korset.
Gud sendte Kristus i verden til alle som trenger ham.
Og vi feirer jul til å tenke på dette mysterium
om barnet som bli født i og for verden
og for oss
Midt i vinterens skygge.
Tror du dette?
Tror du å han husker oss, de små og hører våres bønner
Som salmen siger?
Og hvis du vil
Ta noen skritt
Bøy hodet og knærne
Og se på stjernen i gulvet
Hvor Jesubarnet ble født av jomfru Maria.
Dette barn er et symbol av alt som er svak og sped i verden
De som vi må beskytte med våres liv.
Dette barn er et symbol av det sterk og mektige i verden
De som beskytter oss i våre liv.
Fordi kjærligheten er det sterkeste og største som finns
Og et barn kaller fram disse menneskelige paradokser av de sterke og svake i oss.
Sann Gud og sant menneske
Som blir lagt i våres armer i juletid.

Jeg er så glad hver julekveld
Da synger vi hans pris
Da åpner han for alle små
Sitt søte paradis.

Jeg står opp og går opp svingetrappene til den andre side. Det er en varm dag i Betlehem, solen skinner og folket er overalt. Men det er greit, og jeg legger ikke merke til butikkene lenge. Jeg trenger ikke jord i pakke eller hellig vann fra Jordans elva, fordi den hellige jord og det hellige vann er her og nå i hele verden hvor folket ærer Jesubarnet og kryper ned ved krybben hans.
Og de er derfor som vi kan være så glad hver julekveld, fordi Paradis er nær og englene synger for oss. Hver som vi er og hvor som vi er så er vi Guds.
God jul alle sammen! Ære være Gud i det høyeste og fred på jorden blant mennesker som har Guds velbehag!

Færðu inn athugasemd

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Breyta )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Breyta )

Tengist við %s

%d bloggurum líkar þetta: